Praktijkexamen:

Wat neem je mee naar het rijexamen?

  • De officiële uitnodiging voor je rijexamen.
  • Geldige legitimatiebewijs, anders mag je geen examen afleggen
  • Het formulier Zelfreflectie. Vul het van tevoren in. Na de examenrit gaat de examinator dit zelfreflectieformulier met je doornemen. Download hier het zelfreflectieformulier 

Het examen begint bij een CBR-examen locatie en duurt in totaal ongeveer 55 minuten.

1 Voor het examen:Kennismaking met de examinator die uit gaat leggen hoe het examen zal verlopen en controleert de uitnodiging voor je examen, je legitimatiebewijs, je theorie certificaat en je zelfreflectieformulier of deze wel ingevuld is. Het Zelfreflectieformulier wordt door de examinator na het examen besproken met de leerling

2 Op het parkeerterrein

Ogentest: De examinator gaat je vragen om het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand te lezen.

Ritvoorbereiding: De examinator kan jou enkele vragen stellen over controle binnen en buiten de auto bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

3 De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming en het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Het is de bedoeling dat je veilig, vlot en zelfstandig gaat rijden en er zal verder gelet worden op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen.

4 De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je uitslag van de examinator .Ben je geslaagd dan mag je de volgende dag al je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.Ben je gezakt, dan krijg je van de examinator te horen aan welke punten je verder moet gaan werken voor de volgende keer. Pas over twee weken is het mogelijk om een herexamen af te leggen. Is je examen afgebroken door de examinator vanwege verkeersgevaarlijkgedrag, dan kan er pas over zes weken een herexamen gedaan worden.

Tussentijdse toets

De tussentijdse toets is een soort proefexamen die op dezelfde manier gaat als een CBR-examen. Het is de bedoeling dat je alvast kennis kan maken hoe een echt examen er uit ziet. Hiernaast krijg je ook feedback van een examinator hoe het examen is verlopen en wat goed is gegaan en waaraan er nog gewerkt moet worden. Tevens is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor de bijzondere verrichtingen.

.